jatuh love

pemilik blog:

blog bakal guru Bahasa Melayu a.k.a. Cikgu Che

sahabat alam maya

Saturday, January 22, 2011

7 Januari 2011

Situasi: 7 Januari 2011 kali ini jatuh pada hari Jumaat, penghulu segala hari bagi umat Islam. Hari Jumaat aku memang tidak ada kuliah, selalunya bila tidak ada kelas, aku akan turun ke kafe awal untuk beli makanan, supaya tak berebut dengan pelajar lain yang balik dari kelas. kali ini situasi yang aku perhatikan agak berbeza daripada catatanku sebelum ini. Jika sebelum ini aku mendengar luahan bahasa selembut sutera, kali ini tajamnya bahasa menggores jiwa. Begini ceritanya:
Pelajar 1: penatnya aku... dah laa nak naik bas kena berebut, nak beli makanan pun nak kena berebut jugak! ish.. tension je laa..
Pelajar 2: tu laa pasal, aku pun tension.. kalau tiap-tiap hari macam ni, masak kita!

Mereka berdua berbual-bual meluahkan perasaan masing-masing tanpa menghiraukan aku yang sedang memasang telinga dan memerhatikan gelagat mereka sedari tadi. Orang lain juga kelihatan tidak senang dengan gelagat mereka, macam mereka sahaja yang kepenatan. Bahasa yang diluahkan yang membuatkan jiwaku terguris apabila salah seorang dari mereka berdialog dengan mak cik pemilik kafe tersebut.

Mak Cik: semua sekali rm 3. 50 dik..
Pelajar: Mak oi, mahalnya.. melampau laa mak cik ni!
Mak Cik: err.. adik ada duit syiling tak? mak cik takde duit kecik ni..
Pelajar: Apa ni mak cik.. nak meniaga, buat cara nak meniaga.. dah laa mahal, baki pun susah nak bagi.. takde2, saya pun xde duit syiling! Mak cik tukar laa dengan orang lain, saya nak duit saya...

Aku terdiam melihat situasi itu, simpati melihat mak cik yang agak terkejut apabila ditengking sedemikian. Mungkin ini kali pertama dia ditengking pelajar yang semuanya bakal guru di sini.

Penerangan: Bahasa sememangnya alat untuk berkomunikasi, dan juga alat untuk meluahkan perasaan kita. Namun, kita seharusnya tahu kepada siapa dan bila kita patut meluahkan perasaan dan emosi kita. Pelajar tadi seharusnya pandai mengawal emosi dan lebih menghormati orang yang lebih tua, bukan dengan menghamburkan perkataan-perkataan yang tidak sepatutnya.

No comments:

Post a Comment